fbpx

Tristete sau depresie

Tristete sau depresie

Daca tristetea tine mai mult de 3 spatamani, ea devine depresie.

Explicatia se afla in neurostiinte. Termenul de 21 zile ii este necesar unui baby neuron sa se formeze si sa se dezvolte. In 21 de zile el ajunge din hipocamp pe emisferele cerebrale si incepe sa formeze retele neuronale.

Daca tristetea dureaza mai mult de 21 de zile, are toate sansele sa se transforme in stare, apoi in atitudine.

Neuropeptidele pe care creierul le produce in aceasta perioada, devin atat de cunoscute celulelor incat acestea capata dependenta de ele. Lupta cu starea de tristate devine chinuitoare pentru ca e nevoie sa incepi detoxifierea organismului. Precum in cazul dependentei de droguri, celulele vor cere acele substante pe care le cunosc (pentru ca le-ai hranit cu ele), iar mintii tale ii va fi din ce in ce mai greu sa scape de gandurile triste.

Lupta cu depresia este grea. Atat pentru cel care o manifesta, cat si pentru cei care vor sa il ajute. In cazurile de depresie profunda, lupta nu se poate duce de unul singur.

Depresivii s-au desprins de ei insisi, dar nu sunt constienti de asta. Pentru ca ruperea se produce treptat, fara sa o sesizeze. Se izoleaza de ei insisi intr-o prima faza, ulterior de lume si nu se mai regasesc in nimic.

Ce e de facut in cazul in care observam un apropiat ca traieste o stare de tristate prelungita?

  1. Sa ii recomandam un specialist, ar fi cel mai indicat. Dar tineti cont de faptul ca acesta va refuza, el neconsiderand ca are nevoie de terapie. I se pare firesc ce traieste .
  2. Aromaterapia este foarte folositoare in aceste cazuri. Blenduri special create pentru persoana in cauza, in functie de varsta, sex, dar mai ales analizand sentimentul din spatele depresiei, ce anume a determinat-o, il vor ajuta sa schimbe starea in care traieste
  3. Incercati sa nu lasati singura o persoana in depresie. In functie de gradul de depresie in care se afla, poate ajunge pana la gesturi necugetate. Iar daca nu le face, oricum, singuratatea, izolarea, nu il ajuta sa se regasesca, ci doar sa urasca mai mult lumea care, teoretic, il inconjoara. Iesirile in aer liber, mai ales in zonele de munte, in paduri sunt foarte benefice schimbarii starii sale
  4. Nu asteptati minuni peste noapte. Depresia se instaleaza treptat si trece greu. Este nevoie de rabdare, perseverenta si cunoastere.
  5. Aratati-i incredere in el, dar si in actiunile lui. Este folositor sa se simta apreciat
  6. Stimulati-i creativitatea. Lucrul de mana cum ar fi pictat, desenat, tricotat, cusut, scris, sculptat si orice alta activitate care ii pune in valoare talentul, indiferent care este acesta, il vor face sa constientizeze ca el este un Creator, iar viata sa o Creatie.

Frumusetea depinde de ochii celui care priveste. Depresia aseaza o ceata pe ochii celui care priveste. Cand te lipsesti de frumusete, inchizi orice usa a vietii tale, intorci spatele oricarui participant la viata ta si bajbai in intuneric.

Este greu sa identifici starea de depresie atunci cand o traiesti. Tocmai de aceea lupta cu ea este grea. Este o boala vicleana, care se invaluie usor, treptat, fara sa o poti contesta. Si ca orice boala, nu trece fara dorinta de vindecare si lupta cu ea.

V@lentin@